Słodki popcorn? Przekonujemy, że warto!

Niektóre połączenia smakowe tak bardzo utarły się w naszej świadomości, że wszelkie wariacje na ich temat przyjmujemy początkowo z niedowierzaniem – nawet trochę z niepokojem. Jeśli frytki, to tylko słone, albo z keczupem. Jeśli krokiety, to z barszczem czerwonym w kubku.

Jeśli popcorn, to słony!

Czy aby na pewno? Popcorn karmelowy powoli podbija serca i podniebienia wszystkich tych, którzy się z nim zetknęli. Co prawda na początku ma się wrażenie, że to dziwne nie odczuwać słonego smaku, jednak w związku z tym nadal jest idealną przekąską w czasie seansu filmowego (to właśnie wówczas i na różnego rodzaj festynach najczęściej zjada się popcorn), a staje się także przepysznym deserem.

Słodki popcorn powstaje, gdy gotowy popcorn obleje się zwykłym, płynnym karmelem, albo też gdy sami wykonamy taką polewę, używając do tego cukru trzcinowego, miodu, masła, a nawet odrobinkę soli. Wszak karmel czasem również bywa słony – choć nam kojarzy się z kolei raczej ze słodyczą. Z takich karmelowych pyszności ucieszą się nie tylko dzieci, ale i dorośli!

Post Author: admin

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *