Płytki to materiał wykończeniowy, który pojawia się nie tylko w łazience, ale również w kuchni. Zanim je zakupimy warto wiedzieć, na jakie cechy zwrócić uwagę, aby wybrać naprawdę dobre płytki.
Klasa jakości
Jeśli chcemy cieszyć się płytkami bez żadnych uszkodzeń, należy wybrać te z klasy pierwszej. Klasa druga to płytki gorszej jakości, na powierzchni których mogą występować brzydkie uszkodzenia.
Klasa ścieralności
Jeśli wybieramy płytki kuchenne – zwłaszcza te na podłogę – klasa ścieralności koniecznie powinna być wzięta pod uwagę. Mówi ona o tym, jak bardzo odporne na ścieranie i zarysowania są płytki. Klasę ścieralności oznacza się symbolem PEI. Wyłącznie na ścianie stosować można płytki o klasie ścieralności PEI 1. Z kolei te o klasie ścieralności PEI 2 można wprawdzie ułożyć na podłodze, aby wyłącznie w tym pomieszczeniu, w którym poruszamy się w obuwiu domowym.
Antypoślizgowość
Jeśli wybierane płytki mają znaleźć się na podłodze, antypoślizgowość jest jednym z ważniejszych parametrów. Nie trudno sobie wyobrazić, co może się stać, jeśli na śliskie płytki wyleje się nam woda, a my nieopatrznie w nią wejdziemy, niosąc garnek z gorącą wodą.
Więcej
Kucie na gorąco i jego znaczenie
Masaż balijski – holistyczne podejście do relaksu i odnowy ciała
Nowoczesne narożniki wypoczynkowe – połączenie designu i komfortu